BLOC 5. LA DICTADURA FRANQUISTA (1939 – 1975)

5.1. EL FRANQUISME: LA POSTGUERRA (1939 – 1959)

5.1.1. Característiques principals del nou règim. 

Imposició d’una dictadura militar. Concentració de poders. Totalitarisme. Unitarisme i centralisme. Repressió. Censura, control dels mitjans de comunicació i propaganda. L’ exèrcit i la policia. El partit únic. L’ Església catòlica. Les “famílies” Recepció del franquisme a la societat. Primeres mesures dels govern franquistes. La LEY DE ADMINISTRACIÓN CENTRAL DEL ESTADO (1938). Las LEYES FUNDAMENTALES DEL REINO. El FUERO DEL TRABAJO (1938). La ORGANIZACIÓN SINDICAL ESPAÑOLA (1940). La LEY CONSTITUTIVA DE LAS CORTES (1942). El poder judicial. 

5.1.2. El franquisme i la II Guerra Mundial

La neutralitat espanyola. Entrevistes amb HITLER (octubre de 1940) i MUSSOLINI (febrer de 1941). Divisions entorn a l’implicació d’Espanya a la II Guerra Mundial. De la neutralitat a la no beligerància. La División Azul. Col·laboració amb l’Alemanya nazi. Retorn a la neutralitat. Conseqüències de la vitòria aliada a la II Guerra Mundial per a Espanya.

5.1.3. La repressió franquista.

Repressió i control social: pilars del règim. Els camps de concentració. La brigada político-social. La jurisdicció militar. El TRIBUNAL DE ORDEN PÚBLICO. Lleis repressives: la LEY DE RESPONSABILIDADES POLÍTICAS i la LEY DE REPRESIÓN DEL COMUNISMO Y LA MASONERÍA. La censura. La LEY DE PRENSA. La DELEGACIÓN NACIONAL DE PRENSA Y PROPAGANDA. L’Església Catòlica.

5.1.4. Primera oposició política al nou règim

Conseqüències de la derrota militar i de la consolidació del franquisme. L’exili. L’aïllacionisme internacional del règim. L’oposició clandestina: panorama interior i exterior. L’acció dels maquis. Situació de les diverses forces polítiques. Oposició conservadora. El Manifest de Lausana. Protestes obreres.

5.1.5. El franquisme i Catalunya

Impacte demogràfic de la Guerra Civil a Catalunya. Supressió de l’Estatut d’Autonomia. La “Cataluña española”. Els franquistes catalans. Fi de la dreta tradicional catalana. Escassa militància a Falange. Càrrecs franquistes a Catalunya. Persecució i repressió. L’assassinat del President Lluís COMPANYS (1940). Repressió i execucions sobre les classes populars. Depuració de l’administració i entitats privades. Confiscació de béns. Supressió i persecució dels símbols, llengua i cultura catalana.

5.1.6. L’autarquia

Conseqüències econòmiques de la victòria franquista. Misèria i fam. Una economia poc competitiva. Intervencionisme estatal. L’autosuficiència econòmica: l’autarquia com a eix econòmic. Fi del lliure mercat. Aparició del mercat negre. Racionament. Conseqüències de l’autarquia econòmica.

5.1.7. Els primers intents d’obertura i el reconeixement internacional (1951 – 1959).

Primeres mobilitzacions obreres i ciutadanes. La vaga dels tramvies i les protestes pels “salaris de fam”. Fracàs de l’autosuficiència. Impacte del context internacional en Espanya: la Guerra Freda. Reconeixement i ajuda dels EUA. El Concordat amb l’Església Catòlica. Progressiu reconeixement internacional. Entrada a l’ONU. Primera remodelació del govern el 1951. Augment de les protestes. Segona remodelació del govern el 1957: CARRERO BLANCO i els tecnòcrates de l’Opus Dei. La LEY DE PRINCIPIOS DEL MOVIMIENTO NACIONAL (1958).

5.2. EL FRANQUISME. L’ETAPA DEL CREIXEMENT ECONÒMIC (1959 – 1975)

5.2.1. Les bases del creixement dels anys 60. Liberalització i desenvolupament econòmic

Canvis en l’economia espanyola a finals dels anys 50. Fi de l’autarquia i de l’intervencionisme. Liberalització de l’economia. Creixement econòmic. El PLA D’ESTABILITZACIÓ (1959). El govern dels  TECNÒCRATES i el “DESARROLLISMO”. Els PLANS DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL. Reforma fiscal i reforma de les administracions públiques. Modernització de l’agricultura. Creixement industrial. El problema energètic. El turisme.

5.2.2. Les conseqüències socials del canvi en l’estructura econòmica